Masseter Botoks nedir?
Masseter kası, insanın çiğneme hareketini yapmasını sağlayan temel kastır. Masseter Botoks, bu kas içerisine botoks uygulanması işlemidir.
Çiğneme kası olarak da anılan bu kastaki hipertrofi (kalınlaşma), yüzün alt üçte birinin genişlemesine ve yüzde maskülen, daha kare bir görünüme sebep olmaktadır. Bruksizm (çene sıkma/diş gıcırdatma) ile birlikte olduğunda hastalarda çene bölgesinde ağrılar, baş ağrıları, diş yüzeylerinde erozyon gelişimi de duruma eşlik edebilmektedir. Kas içerisine yapılan botoks enjeksiyonu ile hem kişinin ağrı şikayetleri giderilebilmekte hem de yüze daha oval, V şekli kazandırılabilmektedir.
Masseter Botoks hangi sebeple tercih edilmektedir?
Masseter kası içerisine botoks enjeksiyonu tedavisinin iki temel sebebi vardır.
Birinci sebep, bruksizm denilen, sıklıkla uyku esnasında engellenemeyen çene hareketlerinden kaynaklanan dişlerin sıkılmasıdır. Bu halk arasında diş gıcırdatma olarak tanımlanır. Bruksizm nedeniyle dişlerde ve ağız içi mukozal yüzeylerde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir. Dişlerin yüzeylerinde aşınma, soğuk sıcak hassasiyeti, kronik baş ve çene ağrıları gözlenebilmektedir. Kas içerisine yapılan botoks uygulaması ile çok kısa bir sürede bu şikayetlerin tamamen giderilmesi mümkündür.
İkinci sebep ise kastaki kalınlaşmaya bağlı yüzde gelişen köşeli görünümün giderilmesidir. Bu uygulama ile yüze V şeklinde aşağıya doğru incelen bir görüntü kazandırılır.
Masseter Botoks uygulaması nasıl etki eder?
Kas içerisine yapılan enjeksiyon ile kasın kasılması geçici olarak zayıflatılır. Bu sayede kas kütlesi miktarında azalma gözlenir.
İşlem ne kadar sürer – ağrılı bir işlem midir?
Gün içerisinde çok az bir vakit ayırarak bu uygulamayı yaptırabilir ve işlem sonrası hiçbir belirti olmadan günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. İşlemin uygulanması 5-10 dakika gibi kısa bir süre almaktadır. İşlem sırasında iğne ciltten geçerken minimal bir ağrı hissedilmekte ve işlemden sonra tamamen kaybolmaktadır.
Uygulama nasıl yapılır?
Kulak memesinden ağız kenarına çizilen referans çizgisinin altında, kişinin kas yapısına göre belirlenen birkaç noktadan kas içerisine enjeksiyon yapılmaktadır.
Herhangi bir yan etkisi var mı?
İşlem sonrası 10 hastanın yaklaşık 4’ünde çiğneme gücünde azalma şikayeti gelişebilmekte fakat bu şikayet 1 ay içerisinde kaybolmaktadır. Bunun dışında herhangi bir yan etkisi gözlenmemektedir.
Uygulama sonrası etki ne zaman ortaya çıkar ve ne zaman sonlanır?
İşlemin etkisi 1. haftadan itibaren belirgin olarak hissedilir, 3. ayda maksimum etkinlik gözlenir. Altıncı ayın sonunda işlemin etkisi kaybolur ve yüz eski şekline döner.
Tekrarlanması gereken bir işlem mi?
Genelde ardışık yapılan 2 uygulama sonrası işlem tekrarı ihtiyacı gözlenmez. Fakat çene sıkma hastalığından muzdarip kişilerde işlemin 4 ayda bir tekrarlanması önerilir.